3 Nisan 2023 Pazartesi

Esintiler 1 (İlim: Bilim + Maneviyat)

 İlim, yani bir başka deyişle bilgi bir "çatı" iken bilim onun alt bileşininden oluşmaktadır. Bilime götüren her bir adım da ilme kapı aralamaktadır. Yani bilim ilmi besleyen yegane unsurlardan biridir. Yani ilim dünyevi ve manevi unsurların tamamını kapsamaktadır.

Bizler size tek bir yöne yönelmenin ise hezeyanlarını yaşamaktayız. Evet, bir yol belirlemek elbette güzeldir, uzmanlaşmak tabii ki güzeldir. Ancak bizler uzmanlaşmak manasını temelde ayırıştırdığımız için dünya görüşlerimizde ayrışmaktadır. Nasıl mı? Zihnimizde çatı kavramını yani ilmi düşünebilmeyi kaybettik. Çatı sadece ya bilim oldu ya da maneviyat. Çok basit bir örnekle bahsetmek gerekirse; modern tıp ve alternatif tıbbın çatışmasını gösterebiliriz. Belki de birbirlerini besleyebilseler çok farklı neticeler elde edebilecekken birbirlerinin açıklarını araştıran "rakip" edasıyla yolarına devam ettiklerini sanıyorlar. 

Sonuçta ne maneviyat kazanıyor ne de bilim. Nihayetinde ise ilim kaybediyor. İlme yönelemeyen bizler ise yeni İbn-i Sinalar yetiştiremiyoruz.

Velhasıl diyeceklerim bu kadar. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.


İsmail Bal

3 Nisan 2023

01:30

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder