12 Mayıs 2017 Cuma

Suriye ve Dünya

     Terörle mücadele dünya için gün geçtikçe elzem bir konu olarak gündemde kalmaya devam etmektedir. Bu hususta Türkiye bu mücadeleye, dünyanın gerçekleştirmek istediği mücadeleden daha erken adım atmış ve dünyadaki birçok ülkeden daha yüksek tecrübeye sahip olmuştur. Teröre doğru çözümler bulunmadığı sürece, terör sadece Türkiye' nin değil tüm ülkelerin başına bela olabilecek bir durumdadır. Terörü başka bir terör örgütünü destekleyerek çözmek ise, dünyanın başına korkulan şeyin gelmesine, terörün güçlenmesine sebebiyet verebilir. Ondan dolayı ülkeler  kısa vadeli çıkarlarını bir kenara bırakarak Türkiye gibi düşünmeli ve terörü kökünden kazıyacak politikalar üretmelidir.

    Bu nedenlerden dolayı Amerikan yönetiminin terörle mücadelede Fırat Kalkanı operasyonu ile profesyonelliğini kanıtlamış olan Türkiye ile işbirliği yapması geçmiş Amerikan yönetiminin düşmüş olduğu hataya düşmesini engelleyecektir. Şuanki yönetim de geçmiş yönetimin tutarsız davranışlarının Suriye'yi bu duruma getirdiğini söylemiyor muydu? O zaman neden geçmiş yönetimin tutarsız politikası devam ettirilmek isteniyor? 

     Suriye üzerinde uygulanan tutarsız politikaların devam etmesi korkarım Suriye'de düzeninin daha da bozulmasına sebebiyet verecek.  Hemen III. Dünya savaşı aklımıza gelmesin.  Bu durum daha fazla masum insanın kanının dökülmesi manasından daha kötü ne anlama gelebilir. III. Dünya Savaşı çıkmadan Suriye'de, Cenevre Birleşmiş Milletler'deki İnsan Hakları Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Mayıs 2016 verilerine göre  81.436 kişi hayatını kaybetmedi mi? Dikkat edin bu ölen masum insan sayısıdır. Paris'te, Milano'da, Varşova'da, Riyad'ta, Moskova'da, Washington'da, Pekin'de, İstanbul'da ve dünyanın herhangi bir yerinde biz kahvelerimizi yudumlarken Suriye'de vefat eden insan sayısıdır. Peki ya Irak'da, Afganistan'da, Afrika'da ve umut yolculuğuna çıkmış göçmen olarak hayatını kaybeden insanları yok mu sayacağız.   Farkında mıyız bu bütün dünyanın sorunudur. Artık dünyanın yanlış politikalara dayanma takati giderek azalmıştır. Bunu gazete manşetlerine yansıyan ve hayatını kaybeden bir bebeği anlatan ifadelerde görebiliriz.

Daily Mail: "Binlerin umutsuzluğunu sembolize eden minik çocuğun trajedisi: Ailesinin  Avrupa'ya ulaşmaya çalışmasının ardından boğulmuş bir Suriyeli çocuğun cansız bedeni Türk sahiline vurdu."
Huffington Post: "Boğulan çocuğun akıldan çıkmayan görüntüsü,  Suriye savaşının sonuçlarını tek karede özetliyor."
Washington Post: "Ölmüş bir bebek  Akdeniz'deki mülteci krizinin şimdiye kadarki en trajik sembolü oldu."

   Hayatını kaybeden bu masum bebek için dünya ayağa kalkmamış mıydı? Daha ne kadar masumun canını yanlış politikaların kısa vadeli çıkarlarına kurban edeceğiz.
 
   Bundan dolayı Amerika terörle mücadele noktasında eski yönetim politikasını devam ettirmemelidir. Belki de bu yazı yazılırken rejime ait kalkan bir savaş uçağı terör yuvalarını bombalamak yerine masum insanların üzerine bomba yağdırmaktadır. Rejim ne yaptığını sanıyor ? 

    Diğer taraftan bakarsak, bu ve benzeri durumların yaygınlaşması dünya insanlığının alım gücünün azalarak refah seviyelerinin düşmesine, büyük firmaların iflas etmesine ve dünya ekonomisinin bozulmasına sebebiyet vermeyecek mi? Dünya, yeni bir Dünya Ekonomik Buhran'ına hazır mı ya da hazır olma gibi bir ihtimali var mı? Böyle düzensizlikler dünya insanlığını hem malından hem canından eder farkında mısınız?

   Suriye'de acilen halkı ile barışık demokratik yollarla gelmiş bir yönetim biçiminin oluşması gerekmektedir. Bu Türkiye'nin meselesi olduğu kadar Avrupa'nın ve bu ülkeye enerji ihraç etmek isteyen Arap ülkelerinin de meselesidir. Avrupa enerji arz sıkıntısı ile karşılaşıldığı vakit bu bir anda giderilecek bir durum değildir. Bundan dolayı Avrupa'nın güvenli topraklar olan Türkiye üzerinden geçecek enerji arz çeşitliliğine gelecekte ihtiyacı daha fazla olacaktır. Bu durum aynı zamanda Arap ülkelerinin ekonomik gelişimi için de önem arz etmektedir. Bunun sağlanması için de Suriye'nin terör guruplarından, başka bir terör grubuna destek verilmeden arındırılması gerekmektedir. Türkiye'nin bu husustaki desteği, hem daha fazla masum insanın canına kastedilmesinin önlemi için hem de dünya ekonomik gelişmelerinin devamlılığı için olayı kökünden çözecek elzem bir faktör olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder